Радионица- Концепт финансијског управљања и контроле и нови КОСО оквир

Београд, јануар 2018. – У периоду од 30-31. јануара 2018. године, одржана је дводневна радионица под називом „Концепт Финансијског управљања и контроле и нови COSO Оквир“, организована у сарадњи Централне јединице за хармонизацију Министарства финансија и Твининг пројекта „Подршка даљем развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору (ПИФЦ)“. На самом почетку радионице, учесницима су се обратили г. Фабијен Декер, стални саветник за твининг и гђа. Данијела Бокан, руководилац Групе за хармонизацију система финансијског управљања и контроле из Централне јединице за хармонизацију.   

 Предавачи током трајања радионице су били експерти са Твининг пројекта, гђа. Џојс Тојнисен, из Националне академије за финансије и економију из Холандије и г. Жан-Франсоа Делањ, из Генералног директората за јавне финансије Француске. Радионици је присуствовало 17 координатора за финансијско управљање и контролу, запослених у министарствима Владе Републике Србије.

Г. Делањ је учесницима указао на неке од најважнијих алата за успостављање финансијског управљања и контроле, као и на искуства колега из Француске у погледу оцене ризика, креирања мапе ризика и одређивања приоритета, процеса креирања акционог плана за одговор на утврђене ризике, као и о значају доброг планирања контрола. Учесници су такође добили бољи увид у организациону структуру јавне управе у Француској. Гђа. Тојнисен је учесницима представила нови COSO Оквир интерних контрола (COSO 2013), његове најважније карактеристике и 17 принципа који имају укупно 81 фокусну тачку. Такође, у овом делу радионице, разматрала су се и питања којима је посвећена нарочита пажња у новом COSO Оквиру, а то су, између осталих, ризици од преваре и ризици ИТ система. Учесницима је такође укратко представљен и COSO 2017 Оквир за управљање ризицима у организацији, и указано је на његов значај и питања која из њега проистичу. Радионица је била заснована на практичним вежбама, упитницима и интеракцији и показала се као веома корисна и информативна, током које су и учесници и предавачи имали прилику да усвајају нова знања и размењују добре праксе и искуства.

Ова радионица је била посвећена лицима која су задужена за успостављање и праћење система финансијског управљања и контроле, који су, такође изразили жељу за додатном подршком у овој области. Током трајања Пројекта, експерти ће се трудити да својим партнерима из Србије и даље пруже најбоља и релевантна знања и обезбеде квалитетну размену искустава.

     

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ

Уколико имате неко питање будите слободни да нам га поставите. Ми смо ту да Вам одговоримо у најкраћем могућем року.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Skip to toolbar