Радионица- Ефективни ревизорски извештаји- Извештавање и формулисање препорука

Београд, фебруар 2018. – У периоду од 6-9. фебруара 2018. године одржанa jе радионица на тему “Ефективни ревизорски извештаји – Извештавање и формулисање препорука“, организована у сарадњи Централне јединице за хармонизацију Министарства финансија и Твининг пројекта „Подршка даљем развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору (ПИФЦ)“. На самом почетку радионице, учесницима су се обратили г. Фабијен Декер, стални саветник за твининг и г. Зоран Живојиновић, руководилац Групе за хармонизацију интерне ревизије, из Централне јединице за хармонизацију.    

 

Током трајања радионице, предавачи су били експерти са Твининг пројекта, гђа. Ивета Турчанова, руководилац Службе за контролу ревизорског рада, из Канцеларије за контролу ревизије, из Словачке и г. Јохан Ризер, виши ревизор у Министарству финансија из Аустрије. Предавачима са Твининг пројекта се придружила и гђа. Јасмина Дилбер, руководилац Групе за методологију и подршку ревизији, из Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније. Радионица је била подељена у четири дана током којих је присуствовало више од 70 интерних ревизора и руководилаца служби интерне ревизије из различитих корисника јавних средстава у Србији, укључујући министарства, јавна предузећа, фондове обавезног социјалног осигурања и државне агенције.

 

Гђа. Турчанова је током разговора са учесницима говорила о значају функције интерне ревизије у организацији и одређеним аспектима односа између руководства и службе интерне ревизије, као и о важности добро састављених и формулисаних ревизорских извештаја. Разговор је такође био усмерен на додатну вредност коју добар ревизорски извештај треба да оствари, пружањем одговарајућих налаза и препорука, као и реалистичних решења руководству.

 

Г. Јохан Ризер је указао на одредбе Међународних стандарда, у делу који се односи на извештавање о налазима и препорукама, и истакао важност уверљивих и добро поткрепљених препорука које су усредсређене на системске проблеме и нуде прагматична решења. Важна тема радионице је била формат и садржина ревизорских извештаја, а нарочита пажња је посвећена појединим примерима најбољих пракси из држава чланица ЕУ, што све доводи до боље видљивости, препознатљивости и утицаја интерне ревизије.

 

Гђа. Јасмина Дилбер је учеснике упознала са улогом Ревизорског тела у Србији, као и појединим сличностима и разликама између рада Ревизорског тела и рада интерних ревизора, методологији која се примењује и будућности рада интерне ревизије.

 

За све колеге које нису биле у могућности да присуствују радионици, снимљен је видео материјал који ће ускоро бити објављен на веб сајту Централне јединице за хармонизацију, у виду платформе за е-учење.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ

Уколико имате неко питање будите слободни да нам га поставите. Ми смо ту да Вам одговоримо у најкраћем могућем року.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Skip to toolbar