ЕУ твининг пројекат “Подршка даљем развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору (ПИФЦ)”

Европска унија је данас званично представила двогодишњи твининг пројекат вредан 2 милиона евра, који ће омогућити пренос најбољих пракси, искустава и стручног знања између Министарства економије и финансија Републике Француске и Централне јединице за хармонизацију (ЦЈХ) Министарства финансија Републике Србије, а у складу са усаглашавањем српских прописа са правним тековинама ЕУ.

Конференција је одржана у среду 14. марта у 10.30 у Палати Србија, а говорници су били др Душан Вујовић, министар финансија у Влади Републике Србије, Његова екселенција г. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији и г. Жан-Пјер Гасто, шеф економског одељења Амбасаде Републике Француске у Републици Србији. Визију Твининг пројекта и његов будући развој представио је г. Стефан Рудил, генерални секретар Одбора за хармонизацију и интерну ревизију Француске, у својству шефа пројекта из Републике Француске и помоћник министра финансија, руководилац Сектора за интерну контролу и интерну ревизију Лариса Здравковић.

ПИФЦ Твининг пројекат, чије је спровођење започето у јуну 2017. године, представља заједнички пројекат између Министарства економије и финансија Републике Француске и Централне јединице за хармонизацију (ЦЈХ) Министарства финансија Републике Србије. Пројекат спроводи Expertise France, агенција за међународну техничку сарадњу из Француске. Циљ пројекта је успостављање модерног и ефикасног система управљања јавним финансијама на свим нивоима власти што се огледа у транспарентнијем коришћењу јавних средстава у Р. Србији. Пројекат ће пружити нарочиту подршку модернизацији система управљања јавним финансијама са фокусом на интерну финансијску контролу у јавном сектору, у складу са међународним стандардима и најбољим ЕУ праксама.

ПИФЦ Твининг пројекат ће омогућити унапређење и јачање постојећих организационих и структурних капацитета на пољу управљачке одговорности (системи финансијског управљања и контроле) и функционално независне интерне ревизије (системи ИР). Поред тога, путем непосредне размене искустава и примера добре праксе у јавном сектору, ојачаће се улога и капацитети Централне јединице за хармонизацију која је надлежна за развој и промовисање методологија интерне контроле и интерне ревизије и за координацију спровођења нових прописа у области управљачке одговорности и интерне ревизије.

У оквиру ПИФЦ твининг пројекта биће обухваћен широк спектар корисника међу којима су министарства, државне институције, јединице локалне самоуправе и други корисници јавних средстава.

Партнерство две државне администрације Србије и Француске ће омогућити даљи развој интерне финансијске контроле у јавном сектору у свим јавним установама Р. Србије што ће допринети ефикасној реформи јавне управе и јавних финансија у складу са националном Стратегијом за ИФКЈ за период од 2017-2020. године, захтевима Европске уније (Поглавље 32) и међународним стандардима (ИНТОСАИ, COSO 2013, МОПП Института интерних ревизора).

Испред земаља чланица ЕУ, за имплементацију пројекта су одговорни Министарство економије и финансија Француске и Expertise France. Током периода од 24 месеца, стручњаци из Француске, као и других земаља чланица ЕУ, заједно са колегама из Централне јединице за хармонизацију одржаће низ састанака, радионица, едукација, конференција и студијских посета са циљем остваривања обавезних резултата пројекта. Захваљујући овим активностима, унапредиће се размена знања и најбољих пракси између јавних сектора две државе.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ

Уколико имате неко питање будите слободни да нам га поставите. Ми смо ту да Вам одговоримо у најкраћем могућем року.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Skip to toolbar