Студијска посета Министарству финансија Републике Словачке

Братислава, март 2018. године – У периоду од 18-22. марта 2018. године за представнике Министарства финансија и Централне јединице за хармонизацију организована је студијска посета Министарству финансија Републике Словачке. Укупни циљ студијске посете био је размена искустава у погледу најбољих пракси и процедура које је Република Словачка предузела током претприступних активности, као и у погледу даљег коришћења и рада са средствима Европске уније, укључујући и позицију и улоге Министарства финансија и Централне јединице за хармонизацију у том процесу.

Вишечлана делегација из Републике Србије, коју су предводили државни секретар Јелена Стојовић и помоћник министра и руководилац ЦЈХ, Лариса Здравковић, одржала је низ корисних састанака са колегама из Тела за сертификацију и плаћања при Министарству финансија Републике Словачке, као и са колегама из Одељења за ревизију и контролу из Сектора за планирање и методологију.

Колеге из Србије су имале могућност да стекну непосредна искуства и сазнања о функционисању и организацији ревизорских и контролних тела ове државе чланице ЕУ и да имају прилику да са својим колегама из Словачке разговарају о могућим изазовима који се могу јавити у овом погледу и који захтевају пажњу током процеса евроинтеграција Србије. Састанци су се показали као изузетно корисни, будући да су учесници могли да стекну јасан увид у развој ревизорског и контролног рада у Словачкој  у периоду пре приступања Европској унији, као и у периоду након приступања. Разговор се водио и о законодавним променама, као и о новом обухвату рада који је уследио након приступања Европској унији. Током састанака, нарочита пажња је била посвећена и одређеним техничким аспектима у погледу спровођења интерне ревизије и контроле.

Студијска посета је организована у оквиру Твининг пројекта „Подршка даљем развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору (ПИФЦ)“ и сви учесници су сагласни да је спроведена веома успешно. Твининг пројекат ће наставити да пружа подршку у виду преношења најбољих пракси Европске уније и да доприноси развоју капацитета Министарства финансија и нарочито Централне јединице за хармонизацију.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ

Уколико имате неко питање будите слободни да нам га поставите. Ми смо ту да Вам одговоримо у најкраћем могућем року.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Skip to toolbar