Радионица- Ревизија сврсисходности- планирање, спровођење и извештавање

Београд, мај 2018. – У периоду од 29-30. маја 2018. године одржанa jе радионица на тему “Ревизија сврсисходности – планирање, спровођење и извештавање“, организована у сарадњи Централне јединице за хармонизацију Министарства финансија и Твининг пројекта „Подршка даљем развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору (ПИФЦ)“. На самом почетку радионице, учесницима су се обратили г. Фабијен Декер, стални саветник за твининг и гђа. Данијела Бокан, руководилац Групе за хармонизацију финансијског управљања и контроле, из Централне јединице за хармонизацију.    

 Током трајања радионице, предавачи су били експерти са Твининг пројекта, колеге из Одјела за ревизију учинковитости Државног уреда за ревизију Републике Хрватске, гђа. Силвија Доротић, начелник Одјела и гђа. Силвија Мичевић, виши државни ревизор. Предавачима са Твининг пројекта су се придружиле и колеге из Сектора за ревизију сврсисходности пословања Државне ревизорске институције Републике Србије, гђа. Нада Тошић и гдин. Драгојле Полић, виши саветници у Сектору. Радионица је била подељена у два дана током којих је присуствовало више од 30 интерних ревизора и руководилаца служби интерне ревизије из различитих корисника јавних средстава у Србији, укључујући министарства, јавна предузећа, фондове обавезног социјалног осигурања и државне агенције.

Kолегинице из Хрватске су током разговора са учесницима говориле о значају ревизије сврсисходности, релевантним стандардима, као и свему ономе што претходи спровођењу саме ревизије, а то је праћење и прикупљање информација, одређивање критеријума за одабир предмета ревизије, прављење предстудије и студије и формулисање главних питања и потпитања. Такође је указано и на основне сличности и разлике између ревизије сврсисходности и осталих врста ревизија.  Значајан део радионице је посвећен и извештавању и давању препорука у ревизији сврсисходности, укључујући и релевантне практичне примере, добре праксе, али и проблеме са којима су се ревизори у Хрватској сусретали у свом раду.

Колеге из Државне ревизорске институције су учесницима представили налазе, резултате и препоруке на основу две недавно спроведене ревизије сврсисходности у Републици Србији и указали на области у којима рад интерних ревизора може да допринесе ефективнијем раду екстерних ревизора.

Пројекат ће наставити да доводи стручњаке из земаља чланица Европске уније и подржава размену знања и искустава између српских колега и међународних стручњака.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ

Уколико имате неко питање будите слободни да нам га поставите. Ми смо ту да Вам одговоримо у најкраћем могућем року.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Skip to toolbar