Студијска посета Министарству финансија Републике Хрватске

Загреб, октобар 2018.године– У периоду од 23-26. октобра 2018.године за представнике Министарства финансија и Централне јединице за хармонизацију организована је студијска посета Министарству финансија Републике Хрватске.

Централну јединицу за хармонизацију је представљала Данијела Бокан, шеф Одсека за хармонизацију система финансијског управљања и контроле.

Циљ студијске посете је био размена искустава у погледу најбољих пракси и процедура које је Република Хрватска предузела током претприступних активности и позицију и улоге Министарства финансија и Централне јединице за хармонизацију у том процесу.

Теме које су разматране током студијске посете односиле су се на:

  • Преглед институционалне имплементације и развој система интерних контрола
  • Пракса ажурирања процедура и регистра ризика
  • Пракса извештавања о систему интерних контрола
  • Изазови у претприступним преговорима – поглавље 32 и финансијска контрола.

Колеге из Србије су имале могућност да стекну непосредна искуства и сазнања о развоју система интерних контрола у јавном сектору ове државе чланице ЕУ, њиховом систему извештавања и управљања ризицима и имали прилику да са колегама из Хрватске разговарају о могућим изазовима који се могу јавити у овом погледу, а који захтевају пажњу током процеса евроинтеграција Србије.

Посебно значајан сегмент о ком се разматрало односи се на Поглавље 32, где су учесници разменили искуства у погледу изазова и проблема са којима су се сусрели у овом Поглављу. Представници Србије су имали прилику да чују од својих колега из Хрватске, како су текли преговори  од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању па све до самог приступања Европској унији.

Студијска посета је организована захваљујући Немачкој организацији за међународну сарадњу (GIZ) и Министарству финансија Републике Србије и Министарству финансија Републике Хрватске и сви учесници су сагласни да је спроведена веома успешно.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ

Уколико имате неко питање будите слободни да нам га поставите. Ми смо ту да Вам одговоримо у најкраћем могућем року.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Skip to toolbar